Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ziua Mondiala a Hipertensiunii Arteriale in 19 aprilie 2011

Hipertensiuna arteriala este una din cele mai raspandite boli cardio-vasculare (B.C.V.) - boli ale inimii si vaselor de sange de care mor cei mai multi oameni in Romania.

Tensiunea arteriala are un rol esential in asigurarea oxigenului si substantelor hranitoare transportate de sange in tot organismul. Pentru ca sangele sa ajunga suficient de repede in tot organismul, el trebuie sa fie sub presiunea sau tensiunea determinata de corelarea a trei aspecte:

  1. activitatea de pompare a inimii
  2. rezistenta patului vascular
  3. vascozitatea sangelui

Tensiunea arteriala are doua valori care se masoara, cea in care inima face efortul maxim si cea in care inima se relaxeaza. Daca masurarea are, de exemplu, 120/80, primul numar (120) este tensiunea sistolica - cea mai mare tensiune pe care o atinge sangele cand bate inima, iar al doilea (80) este tensiunea diastolica sau nivelul cel mai scazut ale tensiunii arteriale, cand inima se relaxeaza sau este in repaus intre doua batai.

Hipertensiune arteriala (HTA) poate fi determinata de unele afectiuni sau malformatii ale rinichilor (hidronefroza, chist renal), tumori ale rinichilor sau cailor urinare, tumori de suprarenala (feocromocitom), anomalii cardiace sau vasculare, tumori tiroidiene, hipofizare, cerebrale care necesita tratament chirurgical adecvat pentru disparitia bolii hipertensive.

Factorii de risc principali in aparitia hipertensiunii arteriale sunt:

1) Un stil alimentar nesanatos, cu exces de carnuri animale grase, care produc un nivel ridicat de colesterol si acizi grasi in sange si, in timp, ingrosarea arterelor - ateroscleroza. La hipertensivi, o parte din grasimile circulante din sange este impinsa mai repede si mai puternic in peretii vaselor de sange producand placile de aterom (aglomerari de materii grase) care le ingusteaza sau le pot obtura.

Obezitatea rezida in depozite grase excesive in organism, generate de consumul grasimilor animale, sedentarism, exces de alcool si fumat, sare multa etc., care ulterior sunt retransportate de sange sporind riscul de crestere a HTA, aterocsleroza (ateroame) si infarct miocardic. Depunerile grase se produc si in vasele muschiului inimi si pot inchide complet unul din aceste vase si, astfel, blocheaza fluxul sangelui spre o parte a muschiului miocardic care se altereaza in lipsa oxigenului si nutrientilor si, ca efect, se produce infarctul miocardic.

2) Un stil de viata nesanatos, caracterizat prin sedentarism, consum excesiv de alcool, fumat si cafea. Activitatile si exercitiile fizice solicita deopotriva musculatura, functia respiratorie si cardio-vasculara, mentinand tonusul vital normal, prevenind obezitate si aparitia hipertensiunii arteriale. OMS recomanda cca. o ora de miscare fizica pe zi pentru adulti si practicarea regulata a sporturilor de catre adolescenti si tineri: alergare, inot, schi, fotbal, volei, baschet s.a. Consumul de alcool si fumatul sunt sunt in mod cert asociati cresterii riscului de HTA si alte BCV, scurtarii duratei vietii cu 10 - 15 ani. Nu trebuie consumata mai mult de o cafea pe zi, dimineata.

3) Stresul este un factor de risc specific vietii moderne care poate conduce la un grad accentuat de oboseala, cresterea tensiunii arteriale si a frecventei cardiace. Stresul cronic se asociaza puternic cu cresterea colesterolului sangvin, instalarea HTA si afectarea foarte grava a inimii. Miscarea in aer liber, excursiile, lectura, spectacolelede teatru si muzica, gatitul unor mese sanatoase si frumos ornate, comportamentul de empatie si intrajuorare, simtul umorului, veselia si rasul sunt moduri la indemana oricui pentru a combate stresul.

19/04/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii