Trimite unui prieten Printeaza pagina

Situatia virozelor respiratorii in saptamana 3-9 ianuarie 2011

Conform raportului transmis de catre Centrul National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sanatatii, in saptamana 03-09 ianuarie 2011, numarul total al infectiilor respiratorii acute raportate este de 67.098, in crestere cu 26,8 % fata de cel inregistrat in saptamana precedenta. De asemenea, numarul cazurilor de viroze respiratorii care au necesitat internare este in crestere.

S-a constatat faptul ca, pe teritoriul Romaniei, nu exista focare epidemice de gripa. Au fost izolate in saptamana precedenta, un numar de 4 virusuri gripale, din care 3 virusuri gripale de tip AH1N1 (2 in judetul Iasi si unul in judetul Maramures) si un virus gripal de tip A H3 N2.

Unul dintre cazurile confirmate cu virusul AH1N1 din Iasi este un barbat de 61 de ani care prezinta o forma de boala severa si care a calatorit in Egipt si s-a intors in Romania la inceputul anului. In prezent, pacientul se afla internat, prezinta insuficienta respiratorie si este ventilat mecanic. Pacientului i se administreaza terapie antivirala.

Specialistii declara ca, in prima saptamana din anul 2011 incidenta virozelor respiratorii se incadreaza in nivelul asteptat pentru aceasta perioada, activitatea gripala este de intensitate joasa, inregistrandu-se numai cazuri sporadice.

Campania de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii impotriva gripei de sezon, continua.

Pana in data de 9 ianuarie a.c., au fost efectuate aproximativ 1.100.000 vaccinari antigripale.

In sezonul 2010-2011, Ministerul Sanatatii va utiliza un numar de 1.300.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire. Sunt vaccinate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, conform recomandarilor OMS si ECDC. Ca in fiecare an, campania Ministerului Sanatatii se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si in unitati sanitare cu paturi.

Medicii reamintesc ca pastrarea regulilor de igiena personala, in special spalatul pe maini cu apa si sapun, reprezinta una din metodele cele mai eficiente de prevenire a imbolnavirilor si atrag atentia cadrelor didactice si parintilor sa indrume elevii in acest sens.

13/01/2011 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii