Trimite unui prieten Printeaza pagina

Prof.univ.dr. Serrano Rios: "Diabetul este pretul pe care il platim pentru civilizatie...

Prof.univ.dr. Serrano Rios: "Diabetul este pretul pe care il platim pentru civilizatie si pentru stilul de viata pe care il ducem".

Oradea, 02 septembrie 2011: Prof.univ.dr. Manuel Serrano Rios, Presedinte de Onoare al Federatiei Internationale de Diabet (IDF) si una dintre personalitatile internationale invitate in cadrul celei de-a 9 a editii a Congresului Federatiei de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a deschis sesiunea "State of the art lectures" in a doua zi a manifestarii stiintifice. Rios a amintit ca diabetul este una din principalele probleme de sanatate din lume care a progresat rapid ingloband in paradigma sa o categorie de populatie care pana nu demult ii era necunoscuta: copiii. Atat obezitatea, cat si diabetul reprezinta in momentul actual un pericol pentru copii si adolescenti, incidenta acestor afectiuni fiind in permanenta crestere la aceste categorii de varsta.

"Trebuie sa constientizam ca diabetul este o problema care nu afecteaza numai medicii. Diabetul ne afecteaza pe toti, daca tinem seama de ultimele statistici inregistrate la nivel mondial. Acest mod de gandire poate fi construit prin educatie si prin incercarea noastra de a adopta demersuri de prevenire a uneia dintre cele mai grave afectiuni. Pana la urma, trebuie sa recunoastem ca diabetul este pretul pe care il platim pentru civilizatie si pentru stilul de viata pe care l-am insusit", a declarat presedintele de onoare al IDF, prof.univ.dr. M.Serrano Rios.

De asemenea, invitatul international a apreciat eforturile Federatiei Romane de Diabet, Nutritiei si Boli Metabolice de a organiza anual aceasta manifestare, precum si dedicarea diabetologilor romani de a pune la punct un program evoluat si sustinut pentru pacientii cu diabet. In acest sens, acesta si-a manifestat interesul de a oferi sprijinul in orice context, colegilor sai romani in lupta impotriva diabetului.

Despre importanta educatiei a amintit si prof.univ.dr. Amorin Popa, Presedintele Comitetului Local de Organizare. Acesta sustine ca medicul de familie trebuie sa beneficieze de o pregatire continua pentru a contribui la cresterea nivelului de diagnosticare precoce a diabetului si pentru a usura viata pacientului cu diabet. Prof.univ.dr. Amorin Popa sustine ideea lansata de ministrul Sanatatii, conf.univ.dr. Ladislau Ritli, de a axa sistemul de sanatate din tara noastra mai mult pe instruirea medicului de familie si mai putin pe unitatile sanitare publice, asa cum este in prezent.

Lucrarile sustinute in a doua zi a congresului au abordat tematica diagnosticarii si metodelor de tratament a diabetului zaharat de tip 2. In cadrul sesiunii "State of the art lectures", prof.univ.dr. Nebojsa Lalic (Serbia) a abordat subiectul preventiei in diabetul de tip 2 din punct de vedere al reusitelor si al controverselor. Conf.univ.dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, a discutat despre importanta adoptarii unui tratament personalizat in functie de tiparul glicemic al fiecarui pacient in parte. A doua zi a congresului s-a incheiat cu lucrarile prof.univ.dr. Jack Leahy (USA) si prof.univ.dr. Nicolae Hancu, care au demonstrat diferentele intre recomandarile ideale ale insulinoterapiei in diabetul zaharat de tip 2 si practica reala in sesiunea intitulata: "Insulinoterapia in diabetul zaharat de tip 2: de la concept la practica".

Paralel cu lucrarile Congresului Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice s-au desfasurat si cursurile Primului Congres al Asociatiei Romane de Educatie in Diabet in care seful de lucrari, Cornelia Bala, a fost ales ca viitor presedinte al organizatiei. Tot intr-o sesiune paralela cu desfasurarea congresului, asociatiile persoanelor cu diabet au discutat despre programele viitoare de asistenta a pacientului cu diabet.

Medicii prezenti la Congresul Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice s-au putut delecta in a doua zi cu un concert de inalta elevatie sustinut la Catedrala Romano-Catolica din Oradea.

02/09/2011


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii