Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ministrul Sanatatii propune autoritatilor locale sa repartizeze minim 3% din bugetul local pentru...

CSEKE Attila, ministrul Sanatatii propune autoritatilor locale sa repartizeze minim 3% din bugetul local pentru unitatile sanitare pe care le-au preluat anul trecut.

"Solicit autoritatilor locale ca, acum, la inceput de an, cand sunt aprobate si repartizate bugetele locale, sa aloce cel putin 3% din fonduri pentru unitatile sanitare preluate. Autoritatile locale trebuie sa dea dovada de responsabilitate si sa constientizeze ca au obligatia de a se implica in gestionarea sistemului sanitar la nivel de comunitate. Au trecut 6 luni de la descentralizare, autoritatile locale au putut sa se implice administrativ si cred ca este timpul sa se implice si financiar. Descentralizarea inseamna nu numai fonduri de la Bucuresti, ci si fonduri de la nivel local", a declarat ministrul Sanatatii, CSEKE Attila.

Incepand din acest an, autoritatile locale vor avea un mare avantaj in gestionarea unitatilor sanitare pe care le-au preluat deoarece Ministerul Sanatatii a luat masuri de descentralizare a resurselor financiare la nivel teritorial, astfel incat mai multe fonduri sa ramana in teritoriu. In acest sens, un procent de 60% din contributiile persoanelor fizice si juridice colectate la Fondul National Unic de Sanatate intr-un judet va reveni acelui judet.

Mai mult, incepand din luna ianuarie, casele de asigurari de sanatate nu vor mai deconta cheltuielile de personal care depasesc nivelul de 70% din totalul cheltuielilor spitalelor. In acest fel, bugetele unitatilor sanitare vor putea fi echilibrate si cheltuite mai eficient.

In anul 2010, din cele 435 unitati sanitare publice, au fost transferate catre autoritatile locale un numar de 370 unitati. Au ramas in reteaua Ministerului Sanatatii, unitati sanitare de interes national, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judetene de urgenta (cele din centrele universitare importante), spitalele cu profil de psihiatrie si spitale monospecialitate.

13/01/2011 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii