Trimite unui prieten Printeaza pagina

Incepand de anul viitor, romanii vor beneficia de cardul national de sanatate

La initiativa Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat astazi Ordonanta de urgenta privind introducerea cardului national de sanatate.

Cardul national va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreste sa acceseze servicii medicale in unitatile sanitare din reteaua publica, dar si pentru medicii din sistem care vor primi, la randul lor, un card medical profesional.Acesta se emite individual, pentru fiecare asigurat cu varsta peste 18 ani, asemenea cartii de identitate.

Cardul asiguratului va cuprinde unele informatii minime despre cetatean, precum:

  • datele de identitate si codul numeric personal ale asiguratului
  • cod unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate
  • numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate

Pe de alta parte, cardul va contine si alte date, de natura medicala, care vor fi stocate pe un cip. Cip-ul va contine informatii, ca de exemplu:

a) diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice;

b) grupa sanguina si Rh;

c) acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces;

d) medic de familie: nume, prenume, date contact.

Diagnosticele medicale cu risc vital si bolile cronice care vor fi inregistrate pe cip-ul cardului national de asigurari sociale de sanatate se stabilesc prin ordin comun al ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS.

Informatia referitoare la acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces, se va inregistra pe cip-ul cardului national de asigurari sociale de sanatate, sub conditia respectarii dispozitiilor prevazute la art.147 pct. 5 din Legea nr.95/2006 (prin act notarial de consimtamant pentru prelevare sau inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule), iar accesul la aceasta informatie a personalului medical va fi stabilit prin Normele metodologice date in aplicarea Legii.

Cardul profesional al medicului va fi utilizat de catre acesta, in acelasi timp cu cel al pacientului, pentru ca acesta din urma sa poata beneficia de servicii medicale. Toti medicii din sistem vor primi un astfel de card, acesta va fi un fel de card de control, va fi cheia de acces in sistemul informatizat.

EXEMPLU- un pacient are nevoie de o reteta de la medicul de familie. Acesta va merge cu cardul medical la medicul de familie, care la randul sau va introduce in sistem si cardul sau pentru a putea accesa informatiile si a elibera reteta.

Nu se va putea efectua niciun serviciu medical daca nu exista cele doua carduri in acelasi timp introduse in sistem.

Asiguratii vor plati numai contravaloarea emiterii cardului, care este estimata la suma de 2 euro.Persoanele asigurate vor avea obligatia prezentarii cardului national de asigurari sociale de sanatate in scopul acordarii serviciilor medicale de catre furnizorii aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate.Neprezentarea cardului conduce la acordarea serviciilor medicale contra cost, cu exceptia serviciilor de urgenta.

Conform noului act normativ, furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate vor avea obligatia de a acorda asistenta medicala titularilor de card national de asigurari sociale de sanatate, care prezinta acest document la data acordarii respectivelor servicii, in conditiile prevazute de contractul-cadru si de normele metodologice de aplicare a acestuia.

Persoanele asigurate au obligatia prezentarii cardului national de asigurari sociale de sanatate in vederea acordarii serviciilor medicale de catre furnizorii aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate. Neprezentarea cardului conduce la acordarea acestor servicii contra-cost, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale si a bolilor cu potential endemo - epidemic.

"Implementarea cardului national de sanatate reprezinta o necesitate pentru eficientizarea sistemului sanitar. Era nevoie demult de un astfel de demers. Prin acest proiect facem de fapt primul pas spre informatizarea sistemului medical care va conduce la disciplina financiara si medicala. Sistemele informatice sunt mult mai sigure decat cele in care se folosesc documente scrise, pe hartie. Daca in prezent, hartiile se plimba de la institutie la alta si pot fi accesate si citite de oricine, in sistemul informatic, doar pacientul si medicul au acces la informatii. Iar daca datele vor fi publice, autoritatile vor avea posibilitatea sa cunoasca cine le-a divulgat, ceea ce este foarte greu de probat in acest moment", a declarat CSEKE Attila, ministrul Sanatatii

Introducerea cardului national de sanatate va imbunatatii mecanismul de control al costurilor din sistemul de asigurari sociale de sanatate, prin:

  • introducerea unui mecanism suplimentar de control pentru evidentele, raportarile si decontarile serviciilor medicale
  • asigurarea accesului rapid al furnizorilor de servicii medicale la un minim de date medicale necesare deciziei medicale, in special in caz de urgente medicale
  • valorificarea tehnologiilor actuale privind accesul si schimbul de date in conditii de deplina siguranta si protectie a datelor cu caracter personal conform legislatiei in vigoare si recomandarilor Uniunii Europene

Cardul va fi livrat prin Posta, la domiciliu, fiecarui asigurat.

Producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre Imprimeria Nationala S.A, iar personalizarea documentului de catre Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice din cadrul Directiei Generate de Pasapoarte, structura componenta a Ministerului Administratiei si Internelor.

Implementarea procesului de introducere a cardului national de sanatate va incepe din luna ianuarie 2011, si estimam ca primele carduri vor fi primite de asigurati in al doilea semestru din 2011.

Data de intrare in vigoare a cardului se va stabili prin hotarare de guvern.

24/12/2010 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii