Trimite unui prieten Printeaza pagina

Guvernul a stabilit, prin Hotarare de Guvern, standardul de cost pentru unitatile medico-sociale

Standardul de cost pentru servicii de asistenta medico-sociala pe an/pat este de 29.865 lei, din care 8.804 lei este suportat de la bugetul de stat si 21.061 lei de la bugetul local.

Din aceste fonduri sunt asigurate cheltuieli de personal aferente medicilor si personalului medical, precum si cheltuielile cu medicamente si materiale sanitare. De asemenea, se mai asigura cheltuielile de personal pentru personalul nemedical, cheltuielile pentru hrana si bunuri si servicii necesare intretinerii si functionarii unitatilor medico-sociale, reparatii,consolidari,dotari.

Pentru elaborarea standardelor de cost pentru serviciile de asistenta medico-sociala acordate in unitatile medico-sociale au fost analizate:

- numarul de unitati medico-sociale la nivelul fiecarui judet si a mun. Bucuresti;
- distributia acestora pe raza teritoriala a fiecarui judet;
- numarul de paturi;
- numarul persoanelor internate/an;
- numar zile spitalizare;
- rata de utilizare a paturilor;
- durata medie de spitalizare;
- numarul de personal diferentiat pe categorii;
- cheltuielile de personal pe categorii/an;
- cheltuieli pentru medicamente / an;
- cheltuieli pentru materiale sanitare / an;
- cheltuieli cu hrana / an;
- cheltuieli de intretinere, functionare, reparatii curente/ an;
- cheltuieli de capital / an

Unitatile medico-sociale sunt institutii publice specializate, cu personalitate juridica, in subordinea autoritatilor administratiei publice locale, care acorda servicii de ingrijire, servicii medicale, precum si servicii sociale persoanelor cu nevoi medico-sociale.

In unitatile de asistenta medico-sociala primesc ingrijire medicala persoane cu afectiuni cronice care necesita permanent sau temporar supraveghere, tratament si care din cauza unor motive de natura economica, fizica, psihica sau sociala nu au posibilitatea sa isi asigure nevoile sociale, sa isi dezvolte propriile capacitati si competente pentru integrarea sociala.

In aceste unitati, conform legislatiei in vigoare cheltuielile de personal aferente medicilor si asistentilor medicali, precum si cheltuielile cu medicamente si materiale sanitare sunt suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, iar cheltuielile pentru personalul nemedical, respectiv personalul auxiliar, de deservire, muncitori, TESA si de conducere, cheltuieli de intretinere, gospodarire, hrana, reparatii, consolidari, dotari se suporta de la bugetul local.

2010
Sursa: Televiziunea-medicala.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii