Trimite unui prieten Printeaza pagina

Evolutia psoriazisului poate fi controlata prin tratamente ultramoderne gratuite

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate organizeaza un Registru National al celor aproximativ 440.000 de bolnavi de psoriazis, pentru a le facilita accesul la tratament.

Bucuresti, 28 octombrie 2010: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a numit o Comisie de experti in psoriazisul mediu si sever, care are misiunea de a organiza un Registru National al bolnavilor de psoriazis, de a imbunatati ghidul terapeutic al acestei boli si de a facilita accesul pacientilor la medicamente ultramoderne printr-un program special de tratament. Costurile unui astfel de tratament, care pentru o persoana sunt de 1.000 de euro/ luna, sunt acoperite de CNAS si nu exista limitari in ceea ce priveste numarul de pacienti care pot aplica pentru tratament.

"In prezent s-au facut progrese uriase in tratamentul acestei boli, iar pacientii cu forme medii si severe de boala pot beneficia de programe de sanatate cu medicamente de ultima generatie, medicamentele biologice. Medicul dermatolog in relatie cu CNAS poate introduce in aceste programe pacientii care intrunesc criteriile de eligibitate, adica cei care nu au contraindicatii exprese", spune dr Daniel Boda, presedintele acestei comisii.

Psoriazisul este o boala de piele cronica, necontagioasa, ce afecteaza 2% din populatie, adica aproape 440.000 de romani. Dintre aceste persoane, 80% prezinta pe piele sau pe scalp pete rosii mai mari sau mai mici acoperite de scuame albe, 50% au si o afectare a unghiilor si degetelor, iar 30% prezinta afectare articulara, care poate duce la limitarea miscarii si activitatii curente. Data de 29 octombrie a fost aleasa la nivel international ca Ziua Mondiala a Psoriazisului pentru a atrage atentia publicului asupra nevoii pacientilor de sprijin social si de ajutor medical. Prin tratarea bolii la timp se previne deteriorarea treptata a pielii, unghiilor si articulatiilor si se poate impiedica evolutia invalidanta spre artrita.

"Pacientii cu psoriazis se simt jenati, frustrati, chiar nefericiti din cauza acestei afectiuni si se tem de curiozitatea sau respingerea celor din jur, motiv pentru care se izoleaza, isi restrang aspiratiile profesionale, au complexe de inferioritate atunci cand se dezbraca la sala de sport sau la plaja, evita sa dea mana atunci cand aceasta are semne vizibile de boala, se tem sa intemeieze o familie de teama transmiterii bolii pe cale genetica", declara Dr Mihaela Leventer, membru al grupului de experti in psoriazis ales de CNAS.

"Suferinta acestor oameni a fost comparata cu cea a bolnavilor de diabet zaharat sau a celor cu astm bronsic sau reumatism articular, din cauza persistentei ei pe toata durata vietii si a nevoii de tratament continuu", a adaugat Dr. Catalin Popescu.

Grupul de experti in psoriazisul mediu si sever acreditat de Casa Nationala de Sanatate la nivel national este format din Dr. Daniel Boda, Prof dr Caius Solovan, Conf. Dr Catalin Popescu si Dr Mihaela Leventer.

"Psoriazisul este o boala in care celulele cutanate cresc prea rapid datorita unor semnale gresite in sistemul imun" declara Prof. Dr. Caius Solovan de la Facultatea de Medicina din Timisoara. "Practic, ciclurile de viata celulare sunt accelerate sub influenta unor celule din sistemul imun care devin supraactive si elibereaza proteine numite citokine cu rol in inducerea inflamatiei in tesut."

"Se stie ca atat sistemul imun cat si genele joaca un rol cheie in producerea acestei boli, dar nu orice persoana care mosteneste genele defecte face psoriazis. E nevoie de factori declansanti cum ar fi infectii intercurente, ca banala infectie in gat sau de un soc emotional sau de traumatisme repetate ale pielii", adauga Conf. Dr. Catalin Popescu.

"Ziua Mondiala a Psoriazisului este dedicata educatiei publicului in privinta aceastei boli. Invatand despre starea bolii sale, pacientul isi poate imbunatati calitatea vietii, cei din jur descopera ca nu exista niciun pericol in preajma unui bolnav cu psoriazis, iar increderea in stiinta medicala aduce beneficii in viata personala a acestor pacienti", adauga Dr Mihaela Leventer.

29/10/2010
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii