Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cum sa economisim apa pe timp de seceta

Avand in vedere seceta prelungita din intreaga tara care isi arata efectele si pe teritoriul Judetului Hunedoara credem ca noi toti locuitorii acestui judet trebuie sa stim cum sa ecomonisim aceasta resursa naturala ,care din pacate nu este inepuizabila.

Apa este cea mai raspandita substanta compusa si reprezinta trei sferturi din suprafata globului terestru. Ca si aerul, ea constituie factorul principal al mentinerii vietii pe pamant.

Apa este un constituent fundamental si indispensabil al organismului uman. Orice abatere de la calitatea apei, poate produce tulburari grave in organismul uman, iar insuficienta aportului de apa este mult mai putin tolerata decat carenta in alte elemente.

Dinamica apei in corpul uman si bilantul hidric al organismului au fost indelung studiate in fiziologie si sunt astazi binecunoscute, avand largi aplicatii medicale. Deshidratarea respectiv hiperhidratarea, cu numeroasele variante fiziopatologice, sunt intalnite in cadrul multor afectiuni si pun serioase probleme de diagnostic si tratament.

Un om are nevoie in medie de circa 100 de litri de apa pe zi: 4 litri pentru nevoia fundamentala, 2,5 litri pentru baut si 1,5 litri prepararea hranei, 13 litri pentru spalat vesela, 13 litri pentru spalat rufe, 70 de litri pentru nevoi sanitare (spalat pe maini si fata, dus, apa pentru clatirea toaletei etc.).

Apa devine o sursa valoroasa, iar pretul ei ar trebui sa reflecte acest fapt. Imbunatatirea gestionarii resurselor de apa si luarea in considerare a resurselor de apa in demersul de autorizare a activitatilor economice au devenit esentiale.

Uniunea Europeana este implicata intr-un numar de proiecte si parteneriate de gestionare a apei din lume. In cadrul Acordului de la Cotonou, semnat intre UE si membrii grupului statelor din Africa, Caraibe si Pacific, UE sprijina fermierii si autoritatile in abordarea efectelor secetelor si ale inundatiilor, dar si in gestionarea ciclului apei intr-o maniera durabila.

Foloseste mai putin!
Cata apa perfect curata se duce pe scurgere?

Folosirea apei in mod eficient nu doar ca protejeaza resursele de apa, ci diminueaza emisiile de gaze cu efect de sera, pentru ca sistemele publice de apa utilizeaza multa energie pentru a purifica apa si pentru a o distribui catre consumari.Cu cat folosesti mai putina apa calda, cu atat se consuma mai putina energie pentru a incalzi apa, ceea ce reduce emisiile.

  • Inchide robinetul! Nu lasa apa sa curga in timp ce te razi, te speli pe dinti sau speli legumele.
  • Repara robinetele care pricura! Un robinet care picura de 45 de ori pe minut pierde in jur de 1000 de litri de apa pe luna , echivalentul a 10 bai pe an.
  • Fa dus in locul unei bai. Asigura-te ca tempeatura termostatului este sub 60 de grade.
  • Instaleaza capete dus care economisesc apa. Acestea au performante comparabile cu un dus obisnuit, consumand doar jumatate din cantitatea de apa (5-7 litri pe minut in loc de 10-18 litri pe minut, o economie de 70 000 de litri in 10 ani).
  • Nu dezgheta carnea congelata punand pachetul sub jet continuu de apa; lasa pachetul in frigider sau pe blatul din bucatarie, la temperatura camerei.
  • Colecteaza si refoloseste!
  • Colecteaza apa de ploaie. De ce sa iti uzi peluza cu apa potabila? Fa rost de un butoi in care sa strangi apa de ploaie si apoi foloseste-o la udatul plantelor.
  • Daca speli legume sau fructe, mai bine spala-le intr-un vas si nu lasa apa sa curga degeaba in chiuveta! Apa in care ai spalat legumele sau fructele poate fi folosita ulterior la udatul florilor.
  • Avand in vedere caracterul limitat al resurselor de apa in general si de apa potabila in particular, consumul acesteia se normeaza si uneori chiar se rationalizeaza.

Tinand cont de acest aspect, este bine ca fiecare persoana sa constientizeze pericolul epuizarii in timp a resurselor de apa si sa incerce sa economiseasca "apa care este mai pretioasa decat aurul!".

06/10/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii