Trimite unui prieten Printeaza pagina

Congresul National de Psihotraumatologie 2011 - o prima editie de succes

In perioada 6-9 octombrie 2011, la Camera de Comert si Industrie a Romaniei din capitala, s-au desfasurat lucrarile primei editii a Congresului National de Psihotraumatologie. Evenimentul a reunit 150 de participanti, 30 de experti romani si straini, peste 20 de prelegeri si 17 seminarii, sub tema "Dincolo de trauma: resurse si oportunitati", un mesaj plin de optimism adresat atat specialistilor care lucreaza cu trauma psihica si suferinta umana, cat si acelor persoane care sunt afectate de trauma.

"Prima editie a Congresului National de Psihotraumatologie poate fi considerata un succes. Evenimentul a atins inalte standarde internationale de calitate atat din punct de vedere al continutului stiintific, cat si al organizarii, fapt remarcat si apreciat de participantii nostri, lectori si audienti, romani si straini. Consideram ca una dintre cele mai valoroase realizari ale evenimentului este faptul ca a facut vizibila activitatea fructuoasa a multor specialisti si organizatii care isi desfasoara activitatea in domeniul psihotraumatologiei. In plus, CNPT 2011 a creat ocazia unor intalniri de lucru utile intre lectori si participanti si le multumim tuturor pentru deschiderea si implicarea profunda pe care le-au manifestat. De asemenea, s-au creionat noi colaborari pentru dezvoltarea studiilor si aplicatiilor practice din sfera factorilor protectivi si a preventiei efectelor perturbatoare ale evenimentelor traumatice. Rezultatele sunt pe cale sa se concretizeze in publicatii, programe formative, evenimente dedicate publicului larg si profesionistilor." - Conf. Univ. Dr. Diana Vasile, Presedinte al Comitetului Stiintific al CNPT 2011.

Prima editie a Congresului National de Psihotraumatologie 2011 a fost structurata in trei sectiuni - Clinica, Organizationala si Sociala, care, din dorinta unei abordari interdisciplinare a problematicii traumei psihice, au fost tratate laolalta in decursul celor trei zile dedicate activitatilor plenarei.

Prima zi, prezidata de Conf. Univ Dr. Diana Vasile, s-a bucurat de prezenta unor personalitati marcante precum Prof. Univ. Dr. Mihai Anitei, domnia sa avand o alocutiune speciala in deschiderea lucrarilor; Prof. Univ. Dr. Florin Tudose, cu prelegerea "Tulburarea Post-traumatica de Stres ca patologie sociala", MSc. Clin. Psych. Konstantin von Vietinghoff-Scheel, expert belgian care a vorbit participantilor despre "Behavior based safety assessment: A key factor of keeping things under control"; Lect. Univ. Dr. Bogdan Ion, care a sustinut lucrarea "Feedback Informed Treatment (FIT) & Practice Based Evidence (PBE) - Utilitate sau necesitate in asistarea traumei?", dna. Catalina Florea, Director Executiv al Asociatiei Telefonul Copilului, care a prezentat statistici valoroase izvorate din activitatea serviciului 116 111; Conf. Univ. Dr. Catalina Tudose, cu prelegerea "Boala Alzheimer ca trauma"; Lect. Msc. Peter Schutz, din Austria, care a prezentat celor prezenti "The Vienna Trauma Chart and the Dynamics of Trauma Therapy"; si Prof. Univ. Dr. Nicolae Calomfirescu, cu o abordare inedita asupra actului medical - "Trauma medicala: Mit sau Adevar?". Programul primei zile a fost completat de o adresa video din partea HG Dip. P Bill Andrews, expert britanic cu o indelungata experienta in lucrul cu trauma, cu titlul "PTSD Resolution: Research and Statistics in the treatment of psychological trauma".

Lucrarile celei de-a doua zile, coordonata de Lect. Univ Dr. Bogdan Ion, Vicepresedinte al Comitetului Stiintific al CNPT 2011, au debutat cu prelegerea sustinuta de invitatul special din Franta, Prof. Univ. Dr. Serban Ionescu - "De la psihotraumatism la necazurile cotidiene: evolutii teoretice si practice". Dupa domnia sa au luat cuvantul Psih. Cristian Petrescu, cu lucrarea "Individ - familie - societate. Eveniment si proces traumatic."; Eng. Msc. OD. Irina Berar, care a abordat problematica traumei din perspectiva contractului psihologic prin prelegerea "Contractul psihologic - O provocare a relatiei angajat- angajator"; Psih. Drd. Andreea Muraru, cu lucrarea "Trauma in contextul terapiei narative", Psih. Razvan Zaharia, sustinand lucrarea cu titlul "Gestionarea justitiei organizationale in procesele de schimbare"; Conf. Univ Dr. Diana Vasile, cu lucrarea "Succesul posttraumatic - mecanism de aparare sau vindecare?"; si psihologii Carmen Ragea si Valentin Arsene, care au tratat aspecte privind "Pierderea unui parinte - De la suferinta catre evolutia fiintei".

Cea de-a doua zi s-a incheiat cu un moment emotionant dedicat supravietuitoarei a ghetoului din Ismail si a lagarelor concentrare de la Domanovka, Bogdanovka si Golta, dna. Lida Burihovici Havas (22.01.1921 - 30.07.2011), experienta dansei fiind pentru toti cei prezenti un exemplu de cum psihicul uman are puterea de a-si gasi resurse si a fructifica oportunitati, chiar si dupa ce a fost supus unor orori greu de imaginat.

Ultima zi a evenimentului, prezidata de Msc. Psih. Diana Frazzei, in calitate de Vicepresedinte al Comitetului Stiintific al CNPT 2011, i-a avut drept vorbitori pe HG Dip. P Wendy Amey, expert britanic cu o experienta de peste 10 ani in lucrul cu trauma psihica si invitat special al CNPT 2011; Soc. Drd. Diana Dumitriu, care a prezentat concluziile unei cercetari recente cu titlul "Reprezentari si experiente psiho-sociale ale persoanelor diagnosticate cu neoplasm/cancer"; Psih. Flori-Ana Andronache, cu lucrarea "Mobbing-ul sau violenta psihologica la locul de munca"; Conf. Univ. Dr. Florian Gheorghe, care a vorbit despre "Suferinta psihosociala si fenomenele potential negative in societate"; Lect. Univ. Dr. Valentina Rujoiu, cu o lucrare despre "Violul marital: intre negare si acceptare"; Lect. Univ. Dr. Mihaela Chraif, abordand "Sanatatea organizationala privind vulnerabilitatea la stres, rezilienta si combaterea acestora in diferite medii profesionale din Romania"; si Dr. Catalin Zaharia, care a incheiat lucrarile vorbind despre "Lucrul senzorial cu perceptia pierderii in NLPt".

Programul celei de-a treia zile a fost completat de o adresa video din partea Psih. Dr. Francis Macnab, coordonatorul Institutului Cairnmillar (Australia), intitulata "Trauma Therapy - How to heal old wounds".

Lucrarile plenarei CNPT 2011 au fost dublate de activitatile de tip workshop, care au venit sa ofere o abordare practica a problematicii traumei psihice. Acestea au fost sustinute de reputati specialisti in domeniu, cum ar fi HG Dip P Wendy Amey (Marea Britanie), Lect. Msc. Peter Schutz (Austria), Prof. Univ. Dr. Serban Ionescu (Franta), Prof. Univ. Dr. Iolanda Mitrofan, Prof. Asoc. Dr. Augustin Cambosie, Psih. Cristian Petrescu, Psih. Drd. Andreea Muraru, CEng. MSc. OD Irina Berar, Psih. Nicoleta Gheorghe, Psih. Iulia Molnar, Psih. Irina Tepuru, Psih. Luiza Albu, Lect. Univ. Dr. Ion Bucur, Psih. Laura Ciocoiu, Conf. Univ. Dr. Diana Vasile, Lect. Univ. Dr. Bogdan Ion, MSc. Psih. Diana Frazzei, MSc. Psih. Alexandru Manescu si Psih. Ana Maria Nataletu. Tematicile abordate au inclus abordari generale in psihotraumatologie, impactul traumei asupra relatiilor interpersonale, abordarea traumei psihice la copii, cercetari actuale in lucrul cu trauma psihica, diferite tulburari somatice vazute ca trauma psihica, abordari ale confortului psihologic in organizatii, violenta domestica, instrumente de terapie in lucrul cu trauma psihica, aspecte specifice ale traumei in cadrul anumitor categorii de populatie, traumatizarea secundara a expertilor care lucreaza cu trauma psihica, servicii de asistare a persoanelor care sufera de pe urma traumei psihice.

La sectiunea Postere au fost inscrise patru lucrari tratand "Traumatizarea in oglinda in relatia angajat filipinez - angajator roman", apartinand psihologului Ioana Georgiana Ionescu; "Identificarea traumelor psihice ale refugiatilor", semnata de; "Consecintele separarii parentale in cazul copiilor cu parinti plecati la munca Psih. Mihai Adrian Paun in strainatate", realizata de Conf. Univ. Dr. Anca Irina Tanasescu; si "Familia in contextul evaluarii medico-legale", apartinand Conf. Univ. Alina Oana Zamosteanu si Lect. Univ. Daniel Muranyi.

Congresul National de Psihotraumatologie 2011 este un eveniment organizat de Asociatia Romana de Terapii Scurte si Consultanta Orientata pe Resurse si Solutii (ARTS&CORS), Asociatia Romana pentru Sanatate Mintala (ARSM) si INSTITUTUL pentru studiul si tratamentul TRAUMEI (ISTT).

12/10/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii