Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cele mai frecvente probleme ale cavitatii orale

Problemele ce afecteaza cavitatea orala creaza intotdeauna neplaceri, insa vestea buna este ca majoritatea pot fi prevenite daca le acordam atentia cuvenita.

Perierea dintilor de 2 ori pe zi, utilizarea zilnica a atei dentare, adoptarea unei diete echilibrate, si vizitele regulate la cabinetul stomatologic sunt elementele esentiale pentru pastrarea sanatatii orale.

Pentru a-ti veni in ajutor in lupta cu problemele ce se pot dezvolta la nivelul cavitatii orale, ti le descriem mai jos pe cele mai frecvente 8 dintre acestea.

Halitoza. Respiratia urat mirositoare sau halitoza este o problema suparatoare, ce poate afecta orice persoana. Conform studiilor, aproximativ 85% din cazuri sunt datorate unei tulburari orale, precum carii dentare, afectiuni gingivale (ex. gingivita, parodontita), cancer oral sau xerostomie (uscaciunea gurii).

Multe persoane incearca indeparteze halitoza apeland la ape de gura, insa trebuie stiut faptul ca atunci cand exista o afectiune orala cauzatoare, apele de gura doar mascheaza mirosul neplacut, si nu constituie nicidecum un tratament adecvat. Daca halitoza te supara de mai mult timp viziteaza medicul stomatolog.

Cariile dentare. Cariile se formeaza atunci cand bacteriile din placa dentara depusa pe suprafata dintilor elibereaza acizi ce ataca smaltul dentar. Pentru a prevenii aparitia cariilor periaza dintii de 2 ori pe zi, foloseste ata dentara, si consulta in mod regulat medicul stomatolog. De asemenea, este benefic sa urmezi o dieta sanatoasa si sa eviti produsele bogate in zahar, mai ales pe cele cu o consistenta lipicioasa (ex. caramele).

Afectiunile parodontale. Parodontiul reprezinta sistemul de sustinere a dintelui in alveola si cuprinde gingia, osul alveolar, ligamentele parodontale si cementul radicular. Bolile parodontale pot afectata doar gingia (gingivita), ce poate sangera, se poate inflama sau se poate retrage dezvelind radacinile dentare, sau mai multe componente ale parodontiului (parodontita).

Afectiunile parodontale reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii dintilor la adulti. Vizitele regulate la medicul dentist, alaturi de perierea dintilor de 2 ori pe zi, si folosirea atei dentare, joaca un rol esential in combaterea acestor afectiuni.

Cancerul oral. Cancerul oral este o boala grava si potential fatala, ce afecteaza milioane de oameni. Peste 300.000 de cazuri noi sunt diagnosticate zilnic in toata lumea. Cancerul poate fi localizat la nivelul obrajilor, buzelor, palatului, limbii sau orofaringelui.

Prognosticul este bun daca tumoarea este descoperita si tratata in stadiile initiale. De aceea, este foarte important sa consulti medicul daca observi aparitia unei leziuni, oricat de nesemnificativa, la nivelul tesuturilor orale.

Leziunile bucale. Exista diferite tipuri de leziuni bucale(ex. ulceratii, basicute), si toate pot fi suparatoare. In general, leziunile dispar de la sine, insa daca se mentin peste 2 saptamani constituie un motiv de ingrijorare si trebuie contactat medicul.

Eroziunea dentara. Este un proces ireversibil si nedureros de dezintegrare chimica superficiala a substantelor dure dentare. Se caracterizeaza prin decalcificarea smaltului, astfel avand loc pierderea luciului. Simptomele eroziunii dentare variaza de la sensibilitate dentara, la probleme mai serioase, precum fisurarea dintelui. Apare datorita contactului dintilor cu substante acide. Se intalneste mai frecvent la persoanele cu varsaturi cronice sau care consuma multe citrice.

Sensibilitatea dentara. Este o problema comuna, care afecteaza foarte multi oameni. In principiu, sensibilitatea dentara se traduce prin senzatia de discomfort sau durere la contactul dintilor cu alimente sau bauturi dulci, acre, reci sau fierbinti. Unele persoane pot simtii discomfort si la periere sau la folosirea atei dentare. Aceasta problema necesita atentia medicului stomatolog.

Durerea de dinti. Nu exita senzatie mai neplacuta decat durerea de dinti. Cel mai adesea ea este provocata de un proces carios extins, insa poate aparea din motive variate. Cea mai simpla metoda de prevenire este aplicarea unei igiene orale corespunzatoare si vizitarea regulata a medicului dentist.

Retine: nu trebuie sa astepti aparitia durerii pana sa consulti medicul; daca observi un punct inchis la culoare pe suprafata dintilor sau vreo modificare in structura sau culoarea acestora programeaza-te pentru un consult.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii