Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cea mai noua metoda de screening citologic este disponibila la Centrul Medical Medsana

Incepand de luna aceasta, la Centrul medical Medsana testele Papanicolau se pot efectua si prin tehnica citologiei in mediu lichid. Raportat la tehnica conventionala, prelucrarea citologiei cervico-vaginale in mediu lichid aduce un plus de acuratete in interpretarea rezultatelor.

"Testul Papanicolau este parte obligatorie din screeningul anual pentru depistarea cancerului de col uterin. Ne bucuram ca putem pune la dispozitia pacientelor noastre aceasta noua tehnica de lucru a testelor Babes Papanicolau - tehnica citologiei in mediu lichid - care ofera pacientelor un plus de confort si incredere avand in vedere gradul crescut de acuratete a rezultatelor." a declarat Olga Baltac, Director laborator Centrul medical Medsana.

Cel mai important avantaj al noii metode este scaderea numarului de specimene nesatisfacatoare pentru evaluare, adica a acelor probe a caror examinare este imposibila sau limitata. Studiile arata ca procentul de specimene nesatisfacatoare (cauzate de sangerari, infectii sau de numarul redus de celule descuamate) scade de la 10% la 2% in cazul utilizarii procedeului citologiei in mediu lichid, fata de citologia conventionala. Ca urmare a acestei performante, riscul sa se solicite o noua prelevare scade. In plus, din acelasi recipient se poate efectua si testul HPV.

Metoda citologiei in mediu lichid permite utilizarea pentru analizare a 99% dintre celulele recoltate, spre deosebire de numai 20% in cazul tehnicii conventionale. Un beneficiu suplimentar al citologiei lichide este prelucrarea automata a probelor, procedeu care face ca specimenele lichide sa fie mai reprezentative. Reprezentativitatea semnificativ marita si prelucrarea automata a probelor sunt elemente care contribuie la cresterea acuratetii rezultatelor.

Cancerul de col uterin este o boala grava, care poate fi insa tratata si vindecata daca este depistata in stadii incipiente. Pe plan mondial, la fiecare doua minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. In Romania, afectiunea are o incidenta cu atat mai alarmanta cu cat numarul de cazuri noi de cancer de col uterin intr-un an este de aproximativ 3400.

Din fericire, riscul aparitiei cancerului de col uterin scade cu 80% la femeile care sunt examinate regulat in cadrul programelor de screening. Este cu atat mai important ca analizele sa fie efectuate periodic, in urma consultatiilor ginecologice care stabilesc ulterior ritmul cu care aceste investigatii trebuie repetate.

Despre Medsana

Deschizator de drumuri pe piata autohtona de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus in Romania conceptul de clinica multidisciplinara, oferind inca de la infiintare, din 1996, servicii complete de diagnostic şi tratament. Reteaua Medsana cuprinde in acest moment doua centre medicale in Bucuresti: Primaverii si Cotroceni, un centru medical multidisciplinar in Ploiesti si doua laboratoare de analize (in Bucuresti si Ploiesti) acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care ofera rezultate precise si rapide.

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:
Raluca Buzea, jr. PR manager THE PRACTICE
raluca@thepractice.ro, 0751 751 491

02/05/2011


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii