Trimite unui prieten Printeaza pagina

Automonitorizarea structurata a glicemiei - un concept inovator in controlul diabetului

Un concept inovator in controlul diabetului include automonitorizarera structurata a glicemiei (SMBG - Self-Monitoring of Blood Glucose), vizualizarea datelor, analizarea tiparelor si initierea unor ajustari terapeutice adecvate, reducand semnificativ valorile hemoglobinei glicozilate (HbA1c), imbunatatind controlul glicemic si calitatea vietii pacientilor diagnosticati cu diabet.

Automonitorizarea glicemiei este un element bine stabilit in controlul terapiei la pacientii diagnosticati cu diabet de tip 1 sau de tip 2 pe tratament cu insulina. Totusi, au fost cateva pareri controversate legate de intrebarea daca automonitorizarea glicemiei este la fel de benefica pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 fara tratament cu insulina.Pentru a obtine noi perspective asupra acestui subiect, cercetatorii si medicii din Statele Unite au efectuat Studiul STeP: un studiu prospectiv, efectuat pe mai multe grupuri de pacienti alesi aleatoriu si in mai multe centre clinice, care a examinat efectele automonitorizarii structurate a glicemiei asupra controlului glicemic la 483 pacienti diagnosticati cu diabet de tip 2 fara tratament cu insulina care au demonstrat un control glicemic slab la inceputul studiului. Rezultatele acestui studiu au oferit dovezi noi si semnificative asupra eficientei automonitorizarii structurate.

Conceptul inovator este bazat pe inregistrarea glicemiei de 7 ori pe zi (a-jeun, preprandial si la 2 ore postprandial pentru fiecare masa si inainte de culcare), nivelurile acesteia fiind colectate si documentate in 3 zile consecutive inainte de fiecare vizita trimestriala a pacientului la medic. Pentru a documenta valorile glicemiei, marimea portiei de mancare si nivelul energiei si pentru a discuta despre exeprienta lor in ceea ce priveste automonitorizarea glicemiei, participantii au folosit sistemul de analiza vizuala a glicemiei Accu-Chek 360 View.

Rezultatele acestui studiu au arata ca, dupa 12 luni, valorile hemoglobinei glicozilate erau semnificativ mai scazute la pacientii din grupul de automonitorizarea structurata decat la participantii din grupul activ de control.

Folosirea conceptului de control structurat si eficient al diabetului cu analiza tiparului individual, asa cum a fost aplicat in studiu folosind sistemul de analiza vizuala a glicemiei Accu-Chek 360 View, poate conduce la rezultate medicale imbunatatite si semnificative din punct de vedere clinic la pacientii diagnosticati cu diabet de tip 2 fara tratament cu insulina care au un control slab al diabetului.

Avand in vedere ca protocolul de automonitorizare structurata pune accentul pe momentul in care pacientii se testeaza si pe modul in care personalul medical specializat foloseste in mod relevant aceste date clinice oferite de instrumentele Accu-Chek, acordarea unei atentii deosebite cresterii calitatii automonitorizarii glicemiei si modului in care rezultatele testarilor sunt folosite este importanta.

Integrarea automonitorizarii structurate in rutina terapeutica a persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2 fara tratament cu insulina poate duce la o interactiune mai buna intre medic si pacient, sprijinind prin urmare ajustarea bazata pe informatii a terapiei, rezultand un mai bun control glicemic.

25/05/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii