Trimite unui prieten Printeaza pagina

Alianta pentru Sanatate din Romania: Nepasarea Ministrului Cseke ne costa

Bucuresti, Miercuri, 08.06.2011 orele 13.30 a avut loc o intalnire informala a reprezentantilor Aliantei pentru Sanatate din Romania cu domnul Secretar de Stat Cristian Irimie, convocata ca urmare a solicitarii Aliantei de la inceputul lunii aprilie cand erau predictibile actualele probleme si situatii limita.

Avand in vedere situatia dezastruoasa a sistemului de sanatate se poate prevedea o evolutie in avalansa pornind de la blocajul din medicina primara si ambulatoriul de specialitate si ajungand la limitarea totala a acesului pacientilor la serviciile de sanatate.
Furnizorii de produse si servicii medicale se confrunta in continuare cu lipsa de predictibilitate in ceea ce priveste incasarea facturilor din sistem. Acest lucru nu poate determina decat autodesfiintarea acestora sau restrangerea drastica a activitatilor prin incapacitate de plata catre furnizorii externi.

Desi la orele 14.00 domnul Ministru a invitat reprezentantii medicilor de familie la consultari, iar reprezentantii medicilor de familie au solicitat o intalnire a celorlalti membri ai Aliantei, reprezentantii APSR avand intalnire cu Secretarul de Stat Cristian Irimie, intr-o sala de consiliu alaturata, Ministrul nu a avut disponibilitatea acestei intalniri, amanand-o pentru o perioada incerta. S-a promis stabilirea unei intalniri ulterioare la care sa se discute toate punctele mentionate mai jos.

In randurile de mai jos puteti gasi doar o parte dintre problemele cu care se confrunta membrii APSR si care afecteaza in mod grav sanatatea populatiei

Cerinte minime la contractul pentru anul 2011

1.Negocierea tuturor documentelor/actelor normative care privesc membrii Aliantei pentru Sanatate din Romania cu reprezentantii organizatiilor reprezentative la nivel national
2. Introducerea pachetului minimal de servicii medicale
3. Introducerea protocoalelor terapeutice
4. Reevaluarea listei de medicamente si dispozitive medicale suportate din fond si a celor de pe programele nationale
5. MS si CNAS sa faca dovada cererii de suplimentare a fondurilor alocate pentru sanatate pe 2011 si 2012 care sa acopere cerintele minimale pe fiecare palier de servicii medicale (detaliate in continuare)

A. Medicina primara

1. Clarificarea articolelor din Norme pentru consultatiile pacientilor cronici. In Norme trebuie sa fie limpede dreptul pacientului si libertatea profesionala a medicului de a vedea pacientul cronic la 1-2-3 luni, dupa nevoile pacientului.
2. Raportarea si plata a maxim 25 servicii platite pe zi, si 1 domiciliu pe zi, la program de 5 ore de cabinet si 2 ore de domiciliu. Respectiv, pentru medicii cu peste 2200 de pacienti, la 6 ore de cabinet, si 2 ore de domicilii/zi, 30 de servicii pe zi si un domiciliu pe zi.
3. Asigurarea valorii minim garantate atat la per capita, cat si la per serviciu, cu regularizari trimestriale.
4. Plata la capitatie la inscris, nu la asigurat, deoarece plata la asigurat afecteaza frecvent si drepturile asiguratilor, gratie erorilor din SIUI.
5. Valoarea minim garantata la per capita, la inscris, minim 3 lei/punct. Valoarea minim garantata, la servicii minim 2,5/lei punct . La ambele valori de punct se va corela cu gradul profesional. Structura punctajului pe grupe de varsta va ramane neschimbata.
6. Modificarea formulei de calcul pentru punctajul la capitatie, care sa faca o depunctare graduala pentru medicii cu mai mult de 2200 de pacienti. In acest moment depunctarea distruge munca celor cu mai multi de 2200 de pacienti, fiind un raport subunitar.
7. Informatizarea trebuie sa fie obiectul unui contract separat, negociat. Suportarea costurilor de catre MS si CNAS, atat pentru asigurarea tehnicii necesare, cat si a muncii de editare a cardurilor.
8. Cerem in mod oficial, o mediere, interventia primului ministru, pentru rezolvarea problemelor din asistenta medicala primara si, implicit lipsirea cetatenilor Romaniei de asistenta medicala .
9. CNAS este responsabila de corectitudinea listelor. Erorile SIUI trebuie corectate si medicii si pacientii despagubiti.
10. Eliminarea din ordinul cu completarea retetelor, trimiterilor a codurilor de bare si a specificarii "fara a rupe din cotor".
11. Minim 9% pentru asistenta medicala primara.
12. Negocierea tuturor documentelor/actelor normative care ne privesc cu reprezentantii organizatiilor reprezentative la nivel national.

B. Ambulatoriul de specialitate

1. Diferentierea consultatiilor dintre medicul specialist si medicul de familie (3 consultatii fiecare)
2. Punctarea urgentelor la medicul specialist
3. Revenirea la valoarea negociata si asumata de CNAS a punctajului in cazul pacientilor de peste 65 ani (similar grupa 0-4ani)
4. Revenirea valorii punctului la valoarea negociata si asumata de CNAS de 1,3ron/punct
5. Diferentierea tarifului diferitelor manevre (eg: EKG diferit de colonoscopie)
6. Tariful unei consultatii la medicul specialist trebuie sa ajunga la o valoare medie de 40ron (suportata integral sau partial de CNAS)
7. Stabilirea tarifelor investigatiilor paraclinice pe baza unor analize reale de cost si nu conform unor criterii istorice
8. Cresterea bugetelor pentru paraclinic deoarece valorile actuale acopera in medie 2-3 zile de functionare la nivelul majoritatii judetelor, accesul pacientilor fiind astfel limitat
9. Intarirea ambulatoriului de specialitate pentru degrevarea spitalelor prin cresterea bugetelor pentru ambulatoriu de specialitate si paraclinic
10. Bolnavii cronici si pacientii cu diagnostic confirmat sa poate fi consultati fara bilet de trimitere de la medicul de familie
11. Reducerea birocratiei (biletele de trimitere, fisele de solicitare, etc)
12. Renuntarea la taxele suplimentare care afecteaza negativ echilibrul financiar al cabinetului (taxe de evaluare, ISO, etc)
13. Implicarea ministerului si guvernului in reducerea redeventelor cabinetelor medicale
14. Infiintarea unui departament de comunicare la nivelul caselor judetene pentru rezolvarea erorilor generate de SIUI

C. Ingrijirile la domiciliu

1. Pastrarea aceluiasi tarif ca in normele de anul trecut si pentru toate cele 90 de zile
2. Ridicarea restrictiei cu impunerea numarului de servicii in cadrul unei vizite (exemplu 8 pentru ingrijiri la domiciliu si 10 pentru ingrijiri paliative).
3. Distribuirea transparenta si echitabila a fondurilor destinate ingrijirilor la domiciliu.
D. Servicii farmaceutice
1. Introducerea platii de servicii farmaceutice conform normelor de buna practica farmaceutica adoptata de MS; pe relatia cu CNAS farmaciile sa aiba posibilitatea de a negocia facilitati la plata a acestor servicii pentru asigurati.
2. Introducerea de urgenta a sistemului de raportare in timp real (transparenta in alocarea fondurilor cu medicamentele in ambulatoriu)
3. Plafonarea fondurilor in mod egal pentru toate farmaciile
4. Transparentizarea sumelor alocate pe programe nationale si pe listele de medicamente compensate si gratuite si a alocarea fondurilor aferente acestora
5. Afisarea pe site a decontarilor catre furnizori

10/06/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii