Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Sindromul de intestin iritabil

Tratament

Deoarece nu se cunosc cu exactitate cauzele sindromului de intestin iritabil, tratamentul se concentraza pe reducerea simptomelor pentru ca pacientul sa poata duce o viata cat mai apropiata de normal.

In majoritatea cazurilor, semnele si simptomele blande ale sindromului pot fi controlate prin simple modificari in stilul de viata si dieta. Insa, daca manifestarile au intensitate moderata sau severa, trebuie adoptate si alte modalitati de tratament. Medicul poate recomanda:

Modificarea dietei. Multe persoane descopera ca unul sau mai multe alimente pot declansa sau inrautati simptomele. "Intoleranta" alimentara este mai frecventa la pacientii la care diareea este simptomul principal al sindromului. Alimentele principale raportate ca ar cauza aparitia manifestarilor includ cereale, paine, produse lactate, secara, orz, ceapa si cafea. De asemenea, unele persoane au observat o reducere a simptomelor dupa ce au renuntat la alcool si/sau la fumat.

Probioticele. Unele persoane afectate de sindromul de intestin iritabil descopera ca consumul de probiotice ajuta la reducerea simptomelor. Probioticele reprezinta asa-numitele "bacterii prietenoase" si sunt disponibile in majoritatea supermarket-urilor. Este necesar un consum de minim 4 saptamani pentru a observa rezultate benefice.

Evitarea stresului. Un nivel ridicat de stres poate contribui la aparitia si/sau intensificarea manifestarilor clinice ale sindromului.

Suplimente alimentare de fibre. Consumul de suplimente de fibre, precum psyllium (metamucil) sau metilceluloza, alaturi de multe lichide poate ajuta la controlul constipatiei.

Medicamente antidiareice. Medicamente disponibile fara prescriptie medicala, precum loperamid (imodium), ajuta in cazul diareei.

Evitarea alimentelor gazoase. Daca pacientul prezinta balonare si/sau eructatie frecvente, medicul va indica excluderea din dieta a bauturilor carbogazoase, salatelor, fructelor si legumelor crude, verzei, conopidei si brocolli-ului.

Medicatia anticolinergica. Unele persoane necesita medicamente care interfera cu anumite activitati ale sistemului nervos (anticolinergice) pentru a reduce spasmele intestinale.

Medicamente antidepresante. Daca simptomele prezente includ durere sau depresie, medicul va recomanda administrarea de antidepresante triciclice sau de inhibitori selectivi de recaptare a serotoninei (SSRI). Acest tip de medicatie ajuta la reducerea depresiei precum si la inhibarea celulelor nervoase care controleaza activitatea intestinala. In cazul diareei si durerii abdominale sunt indicate antidepresante triciclice, precum imipramina sau amitriptyline. Efectele secundare ale acestor medicamente includ somnolenta si constipatie. Inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei, precum fluoxetina (prozac) sau paroxetina (Paxil), sunt utile in cazul durerii si constipatiei alaturi de depresie.

Unele studii au aratat ca o parte din pacientii cu sindrom de colon iritabil raspund bine la tratamentul cu antibiotice.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii