Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Sindromul Zollinger-Ellison

Generalitati

Sindromul Zollinger-Ellison este o afectiune complexa caracterizata prin dezvoltarea uneia sau mai multor tumori (numite gastrinoame) la nivelul pancreasului sau duodenului.

Pancreasul este localizat posterior si inferior de stomac. Este o glanda cu secretie mixata, care produce enzime esentiale in digestie si hormoni care regleaza nivelele de glucoza din sange (insulina si glucagon). Duodenul este portiunea initiala a intestinului subtire, si incepe la capatul inferior al stomacului. In duoden, sunt evacuate alimentele prelucrate in stomac si se amesteca sucurile digestive provenite de la pancreas, ficat si vezica biliara.

Tumorile care apar in cadrul sindromului Zollinger-Ellison sunt alcatuite din celule care secreta cantitati crescute de gastrina, hormon care determina hipersecretie de acid gastric. Excesul de acid duce la aparitia ulcerelor peptice si uneori la diaree.

Mai mult de jumatate din gastrinoame sunt maligne, si au potential de a se raspandi la nodulii limfatici invecinati si la ficat si alte organe prin metastazare. Potentialul malign al gastrinoamelor este mai grav decat ulcerele asociate acestei afectiuni.

Sindromul Zollinger-Ellison afecteaza mai frecvent barbatii decat femeile, iar varsta medie de aparitie este cuprinsa in 30 si 50 ani. Este o afectiune rara, cauzand mai putin de 1% dintre ulcerele duodenale.

Tratamentul sindromului consta in administrarea de medicamente care reduc secretia acida si vindeca ulcerele. Indepartarea chisrurgicala a tumorilor poate fi o optiune pentru o parte din pacienti.

Sindromul poate fi asociat cu alta tulburare endocrina, numita neoplazie endocrina multipla de tip I. Persoanele cu aceasta afectiune prezinta tumori multiple in sistemul endocrin, in plus fata de tumorile pancreatice. Aproximativ 25% dintre persoanele care prezinta gastrinoame, acestea fac parte din neoplazia endocrina multipla.

Cauza exacta a sindromului Zollinger-Ellison este necunoscuta.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii