Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Sindromul Zollinger-Ellison

Diagnostic

Diagnosticul sindromului Zollinger-Ellison se bazeaza pe istoricul medical si pe semnele prezente, precum:

  • boala ulceroasa rezistenta la tratament medical conventional
  • ulcere recurente dupa interventia chirurgicala pentru a trata boala ulceroasa
  • prezenta bolii ulceroase in absenta factorilor de risc ce sunt frecvent implicati in aparitia ulcerelor
  • ulcere lozalizate anormal in tractul gastro-intestinal
  • ulcere multiple
  • ulcere insotite de diaree

Prezenta sindromului trebuie insa confirmata prin diverse teste:

Teste serologice. O monstra de sange prelevata de la pacient este analizata in laborator pentru a descoperi nivelul crescut de gastrina din sange. O valoare excesiva poate indica prezenta tumorilor pancreatice sau duodenale.

Prelevarea sangelui trebuie efectuata pe stomacul gol, pacientul fiind indrumat sa posteasca inainte de test. De asemenea, el trebuie sa evite administrarea de medicamente care reduc nivelul de acid pentru ca testul sa dea rezultate precise. In plus, deoarece nivelele de gastrina pot fluctua, testul trebuie repetat de cel putin 3 ori.

Cresterea nivelelor de gastrina poate apare si atunci cand stomacul nu produce cantitati suficiente de acid gastric. Aceasta stare poate fi cauzata de inflamatia cronica a stomacului sau de interventii chirurgicale la acest nivel. Sindromul Zollinger-Ellison trebuie diferentiat de astfel de afectiuni, astfel ca in unele cazuri trebuie determinate nivele de acid gastric. Daca acestea sunt scazute prezenta sindromului Zollinger-Ellison este putin probabila.

Endoscopia gastrointestinala superioara. Aceasta procedura consta in introducerea unui tub flexibil, dotat la capat cu o lumina si o camera video (endoscop) prin cavitatea orala in stomac si duoden, pentru a vizualiza ulcerele. Medicul poate preleva o monstra de tesut (procedura numita biopsie) de la nivelul duodenului care va fi examinata in laborator pentru a detecta prezenta tumorilor. Pacientul nu trebuie sa consume alimente timp de 8-12 ore inainte de test.

Teste imagistice. Se pot efectua teste imagistice precum CT, ecografie, RMN, pentru a localiza cu precizie tumorile.

Ultrasonografia endoscopica. Aceasta procedura consta in examinarea stomacului si duodenului cu un endoscop dotat cu o sonda de ultrasonografie. Aceasta ofera imagini mai apropiate ale tractului digestiv, facilitand detectarea tumorilor. Este de asemenea posibil sa se preleveze o monstra de tesut. Pacientul trebuie sa nu consume alimente sau lichide timp de 8-12 ore inainte de test.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii