Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Colita asociata tratamentului cu antibiotice

Tratament

Diareea, indiferent de cauza, este intotdeauna tratata prin incurajarea bolnavului sa consume multe lichide pentru a le inlocui pe cele pierdute si pentru a preveni deshidratarea.

Una dintre metodele de tratament al colitei asociata tratamentului cu antibiotice, consta in oprirea administrarii de antibiotice, pentru a permite bacteriilor rezidente sa repopuleze intestinul si sa inhibe dezvoltarea excesiva a Clostridium difficile. Multi dintre pacientii cu forme usoare de boala raspund bine la aceasta metoda, iar diareea dispare in decurs de doua saptamani. Insa, este important si ca boala pentru care s-au prescris initial antibiotice sa fie tratata.

Din pricina potentialului de evolutie al afectiunii, majoritatii pacientilor li se prescrie un alt antibiotic, care ajuta la controlul cresterii excesive a Clostridium dificille. Acesta este de regula reprezentata de vancomicina sau metronidazol.  Ambele se administreaza oral, de 4 ori pe zi timp de 10-14 zile. Dupa incheierea tratamentului, aproximativ 15-20% dintre pacienti vor prezenta o recidiva a diareei in decurs de 1-5 saptamani.

Recidivele usoare nu necesita de obicei nici un tratament, insa in cazul celor severe se recomanda repetarea tratamentului cu antibiotice.

In cazurile in care manifestarile bolii sunt grave, bolnavul trebuie internat in spital pentru a fi atent monitorizat, tratat si rehidratat.

Formele foarte grave de colita pot cauza perforatii in peretele intestinului gros, ce necesita tratament chirurgical.

Tratament alternativ

Scopul tratamentului alternativ este de a repopula intestinul cu microorganisme care sunt intalnite in mod normal la acest nivel si sunt sanatoase pentru tractul intestinal. Aceste microorganisme intra in competitie cu Clostridium difficile si impiedica dezvoltarea sa excesiva.

Suplimente care contin Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bifidus sau Streptococcis faecium, sunt disponibile in farmacii sau plafar sub forma de pudra, capsule, tablete, si lichida. Suplimentele pot fi luate individual si alternate saptamanal, sau impreuna dupa unul sau mai multe tratamente cu antibiotice.


inapoi  

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii