Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Colita asociata tratamentului cu antibiotice

Generalitati

Colita asociata tratamentului cu antibiotice este o inflamatie a intestinului gros care se poate dezvolta in urma administrarii de antibiotice si este cauzata de toxinele eliberate de bacteria Clostridium difficile.

Aceasta specie de bacterii se poate intalni in mod normal in intestinul a doar 5% dintre adultii sanatosi, dar poate fi dobandita in cursul internarii in spital.

Clostridium difficile se transmite cu usurinta de la o persoana la alta in interiorul spitalelor. Urmatoarele categorii de indivizi sunt mai predispuse la a dezvolta boala: varstnici, pacientii grav bolnavi, persoanele cu imunitate scazuta, indivizii cu igiena precara, persoanele spitalizate perioade indelungate.

La persoanele sanatoase, bacteriile care populeaza intestinul se afla in competitie pentru hrana si “pozitie” de-a lungul peretelui intestinal. In cursul tratamentului cu antibiotice, mare parte dintre aceste bacterii sunt distruse. O data cu scaderea competitiei, bacteriile din specia Clostridium difficile, care in mod normal sunt inofensive, se inmultesc rapid si elibereaza toxine. Toxinele lezeaza peretele intestinal cauzand inflamatie si diaree.

Desi orice tip de antibiotice poate provoca boala, colita este cel mai frecvent cauzata de clindamicicna, ampicilina, amoxicilina, si orice antibiotic din clasa cefalosporinelor. Simptomele afectiunii pot debuta in cursul tratamentului sau in decurs de 4 saptamani de la incheierea acestuia.

In aproximativ jumatate din cazuri, boala evolueaza spre o forma mai grava de colita, numita colita pseudomembranoasa, in care bacteriile lezeaza mucoasa intestinala si produc pseudomembrane ce sunt eliminate prin scaun.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii