Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Boala Wilson

Semne si simptome

La persoanele cu boala Wilson cuprul incepe sa se acumuleze in ficat imediat dupa nastere, insa semnele si simptomele apar rar inainte de varsta de 5-6 ani. Aproape in toate cazurile boala devine evidenta inaintea varstei de 30 de ani, insa simptomele pot uneori sa apara si la varsta inaintata.

Cuprul acumulat poate afecta multe organe si tesuturi, insa cel mai frecvent sunt lezate ficatul si sitemul nervos central. Printre simptomele bolii Wilson se numara:

Probleme hepatice. Deoarece cuprul se acumuleaza initial la nivelul ficatului, majoritatea persoanelor prezinta la inceput semne ale afectarii hepatice, inclusiv durere abdominala si colorarea galbuie a pielei si corneei (icter). Mai tarziu, pot sa apara anemie si varsaturi cu sange. Uneori boala evolueaza fara simptome evidente pana cand pacientul dezvolta ciroza - lezarea ireversibila a ficatului care afecteaza functia acestuia. In aceasta etapa semnele si simptomele pot include umflare a abdomenului (ascite) sau membrelor inferioare (edem) si marirea splinei (splenomegalie).

Probleme neurologice. Aproximativ o treime dintre pacientii cu boala Wilson prezinte semne si simptome neurologice, precum tremuraturi, spasme musculare, mers nesigur, vorbire dificila si salivatie excesiva.

Tulburari comportamentale sau psihologice. Boala Wilson poate determina modificari ale personalitatii si un comportament neadecvat. Copiii cu aceasta boala sunt uneori gresit diagnosticati cu tulburari comportamentale deoarece se comporta necorespunzator sau au rezultate proaste la scoala.

Tulburari oculare, renale si osoase. Multi pacienti cu boala Wilson, chiar si cei care nu prezinta alte semne si simptome, dezvolta o coloratie galbui-maronie, caracteristica in jurul corneei (inel Kayser-Fleischer). Cauzate de depozitele de cupru, inelele Kayser-Fleischer sunt frecvent descoperite in cursul unui consult oftalmologic de rutina. Boala Wilson poate de asemenea afecta functia rinichiului si duce la oase fragile (osteoporoza). Boala poate de asemenea duce la calculi renali.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii