Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Sindromul de imbatranire prematura fotoindusa a pielii

Manifestarile cutanate produse de expunerea cronica la soare/ultraviolete(UV) reprezinta aspecte ale procesului de imbatranire cutanata fotoindusa, cu rol major in imbatranirea prematura a pielii.

Aceasta, spre deosebire de imbatranirea cutanata fiziologica (cronologica, determinata genetic), este rezultatul actiunii factorilor de mediu si se observa numai in zonele cutanate fotoexpuse (de obicei fata, gatul, decolteul si mainile - la ambele sexe, iar la femei si gambele).

La aparitia imbatranirii premature fotoinduse contribuie tot spectrul radiatiilor solare, mai ales UVB (care au capacitatea energetica maxima, efect mai rapid si actioneaza la nivelul straturilor mai superficiale ale pielii), dar si UVA sau radiatiile infrarosii.

Faptul ca expunerea cronica (repetata, cumulativa) la radiatii solare creste riscul aparitiei de precancere si cancere cutanate este actualmente bine demonstrat.

Diversele manifestari ale sindromului de imbatranire cutanata prematura fotoindusa apar preferential la indivizii cu fototip de piele I si II (mai vulnerabili la leziuni provocate de soare) sau la cei cu tulburari genetice ale procesului de reparatie a leziunilor determinate de radiatii.

Semne si simptome

Manifestarile clinice ale sindromului de imbatranire prematura fotoindusa apar de obicei la persoane de peste 40 de ani, insa uneori si mult mai devreme.

Tegumentul in zonele afectate capata o tenta galbuie, este ingrosat, uscat, lipsit de elasticitate, cu suprafata aspra, brazdata de numeroase riduri (initial fine, apoi profunde).

Toate acestea duc la aparitia, precoce fata de varsta cronologica a individului, a unui aspect ce aminteste de pielea batrana, raportat in mod curent sub numele de elastoza (pre)senila actinica.

Tratament

Tratamentul trebuie sa fie in primul rand profilactic, medicul de familie avand un rol esential in acest demers.

El trebuie sa depisteze precoce indivizii sau familiile cu fototip I si II de piele (ades persoane cu pielea si ochii de culoare deschisa) carora le va explica faptul ca toleranta lor redusa fata de radiatiile solare ii predispune la un proces de imbatranire cutanata prematura si, mai ales, la dezvoltarea de precancere si cancere cutanate daca nu iau din timp masuri de prevenire.

Aceste masuri vor incepe, de preferinta, chiar din copilarie, dar trebuie sa se stie ca ele sunt utile la orice varsta. Persoanele cu risc vor evita plaja si chiar activitatile in aer liber in perioadele de maxima insorire a zilei (orele 10-14).

Tinerii vor fi sfatuiti sa nu aleaga ocupatii care se desfasoara in aer liber, iar indivizii predispusi prin natura profesiei se vor proteja prin imbracaminte, palarii cu boruri largi si vor folosi sistematic preparate topice fotoprotectoare.

Bolnavii vor fi examinati periodic cu atentie.

In ceea ce priveste tratamentul curativ, alaturi de masurile de fotoprotectie deja mentionate, se recomanda, pentru modificarile de la nivelul tesutului conjunctiv si a sistemului vascular, retinoizii de uz local (tretinoin), carora li se atribuie si rolul de a preveni transformarea maligna a keratozelor solare si chiar de a opri evolutia epitelioamelor incipiente.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii