Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Porfiria cutanata tardiva (porfiria cronica a adultului)

Tratament

Tratamentul presupune, in primul rand, un regim igieno-dietetic care consta in sistarea consumului de alcool, regim alimentar de protectie hepatica, eventual sarac in glucide, evitarea factorilor toxici hepatici - atat alimentari cat si medicamentosi, si evitarea traumatismelor si a expunerii la soare.

Cel mai eficace mijloc terapeutic este sangerarea - 250-500 ml/saptamana, 1-2 luni, apoi la 2 saptamani, pana la normalizarea sideremiei si scaderea importanta a porfirinelor din urina, tinand sub control nivelul hemoglobinei, care nu trebuie sa scada sub 9 g%.

Alte mijloace terapeutice sunt chelatorii de fier (ex. Desferal, EDTA), sau antimalaricele de sinteza, cu prudenta, pentru ca pot determina necroza hepatica.

Ca medicatie adjuvanta se recomanda hepatoprotectoarele (ex. Fosfobion, Esentiale, Mecopar, Metaspar, Hepabionta), vitaminele, anabolizantele si, uneori, prednisonul in doze medii si cure scurte, util si pentru hepatopatia cronica.

La tratamentul general se adauga cel local, care consta in aplicarea de topice protectoare antisolare si toaleta bulelor.

Se recomanda pomezi cu dermatocorticoizi si antibiotice, cu actiune antiinflamatoare si antiinfectioasa, solutii colorante usor antiseptice (ex. streptomicozan, cristal violet, violet de gentiana, albastru de metilen).


inapoi  

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii