Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Porfiria cutanata tardiva (porfiria cronica a adultului)

Generalitati

Porfiriile sunt afectiuni cronice determinate de tulburari innascute sau dobandite ale metabolismului porfirinelor.

In functie de veriga acestui proces, care a fost intrerupta, pot lua nastere multiple forme de porfirii. Acestea au fost clasificate in porfirii hepatice, eritropoietice si mixte, in functie de localizarea defectului enzimatic.

Dintre ele, numai cateva sunt porfirii cutanate, si anume: porfiria eritropoietica congenitala, protoporfiria eritropoietica, porfiria cutanata tardiva si porfiria variegata.

Porfiria cutanata tardiva este cea mai frecventa dintre porfiriile cu manifestari cutanate, si se datoreaza absentei innascute a enzimei uroporfirinogen decarboxilaza de la nivelul celulelor hepatice. Drept consecinta are loc acumularea si eliminarea in exces a uro- si coproporfirinelor prin urina.

Ea apare mai frecvent la barbatii adulti ce sunt alcoolici cronici sau la pacientii cu hepatita cronica. Mai rar, poate fi declansata de medicamente, precum xilina, vitamina B12, antimalarice, estrogeni etc.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii