Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Moluscum contagiosum

Moluscum contagiosum este o dermatoza infectioasa cauzata de un poxvirus, care se transmite prin hetero si autoinoculare.

Boala apare mai ales la copii, dupa o perioada de incubatie de 2-5 saptamani si nu lasa imunitate.

Semne si simptome

Leziunile au aspectul unor mici proeminente albe, translucide sau rosietice, cu suprafata neteda si consistenta ferma. Ele au marimi cuprinse intre o gamalie de ac si un bob de mazare, dar s-au raportat si cazuri cu forme gigante.

Prin compresiune puternica, continutul leziunilor poate fi expulzat sub forma unui material alb-cenusiu.

Leziunile pot fi putine la numar sau numeroase, si se localizeaza, de obicei, pe fata si in zona perigenitala si genitala, mai rar pe trunchi.

Leziunile sunt asimptomatice si, in evolutie, se pot suprainfecta, cu formare de cruste si vindecare spontana.

Diagnostic

Diagnosticul se bazeaqza pe aspectul clinic al leziunilor si, in cazuri incerte, pe examenul de laborator histopatologic.

Tratament

Tratamentul local consta in indepartarea leziunilor sau spargerea lor dupa intepare cu un ac steril, urmate de aplicarea de alcool iodat si unguent de tetraciclina.

Tot ca tratament local, se pot face badijonari punctuate cu solutie de fenol, cu podofilina 20% sau electrocoagulare superficiala si centrala, cu exprimarea resturilor prin presiune, si apoi aplicarea cu tetraciclina.

Se recomanda distrugerea tuturor elementelor intr-o singura sedinta si reexaminarea periodica a bolnavului.

Tratamentul general se indica in formele cu leziunile diseminate pe fata, in jurul gurii, si la copii mici, si consta in administrarea de sulfamide, tetraciclina sau eritromicina, timp de 7-8 zile.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii