Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Coloratiile intense ale pielii (hiperpigmentarile)

Hiperpigmentarile reprezinta zone de tegument cu o coloratie mai intensa, ce difera de pigmentatia pielii inconjuratoare.

Ele pot fi congenitale sau dobandite. Se estimeaza ca 1 din 10 nou-nascuti prezinta zona hiperpigmentara ("semn din nastere").

Majoritatea hiperpigmentarilor sunt de cauza ereditara.

Insa, mai pot aparea coloratii intense ale pielii datorate cantitatii crescute de melanina (pigment ce da culoare pielii), cantitate crescuta din cauza endocrina (boala Addison, cloasma gravidica), metabolica si nutritionala (porfirie, pelagra), medicamentoasa (psoraleni, amiodarona, tetracicline) etc.

Efelidele (pistruii) se caracterizeaza clinic prin accentuarea coloratiei dupa expunerea la soare si par a fi datorate unei predispozitii genetice crescute a melanocitelor (celule ce secreta melanina) de a forma melanina.

Cloasma (melasma) este o hiperpigmentare dobandita, aparuta de regula la adulti tineri (in 90% din cazuri la femei), de obicei dupa expunere mai intensa la soare. Leziunile cutanate sunt pete intens colorate, bine delimitate, de nuante diferite de la caz la caz, de dimensiuni variate si forme neregulate.

Eruptia apare pe zonele expuse la soare, in special fata (frunte, obraji, barbie, tegumentul buzei superioare) si este accentuata de expunerea la radiatii solare.

Cloasma poate aparea in asociere cu starea de graviditate, cu folosirea anticonceptionalelor sau a altor medicamente (difenilhidantoina).

Tratament

Tratamentul este adesea ineficient. Cloasma (masca) gravidica si cea aparuta in contextul unui tratament contraceptiv sunt potential spontan reversibile.

Se impune protectia fetei de radiatiile solare (preparate pe baza de oxid de zinc, dioxid de titaniu).

Se poate recomanda tratament local cu hidrochinona 3% in solutii, tretinoin, acid azelaic (Skinoren), clobetazol.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii